Verloren werktijd: wie betaalt de rekening? 

Klimaatblokkades, lerarenstakingen, boerenprotesten, fileleed, blaadjes op de rails, vertraagde vluchten: soms valt het echt niet mee om op tijd op je werk te komen! Je bent veel extra tijd kwijt met reizen of maakt extra kosten voor de kinderopvang, balen dus....

 

Lerarenstaking

Werkende ouders hebben wellicht een probleem met kinderopvang als de leraren gaan staken. Heb je wel kinderopvang maar moet je extra kosten maken? De extra kosten voor kinderopvang komen voor rekening van jou als werknemer. Als jouw werkgever toch heel graag wil dat je die dag werkt, kun je misschien toch de kosten vergoed krijgen. Als je deze dag vrij neemt om voor je kinderen te zorgen, is het een normale verlofdag: een oppasprobleem geeft geen recht op calamiteitenverlof of ander kort verzuimverlof.

 

zorgverlof

lees verder over calamiteitenverlof als je geen oppas voor de kinderen hebt

 

Extra reistijd: hoe zit dat?

Fileleed is de dagelijkse realiteit voor veel werknemers en vaak belandt (een deel van) de rekening bij werkgever. Hoe zit het nu juridisch? Volgens de wet is de reistijd voor het begin en na afloop van de werktijd, het woon-werkverkeer dus, voor rekening en risico van de werknemer. Dus als je te laat op je werk komt, dan is dat je eigen verantwoordelijkheid. Het maakt niet uit waardoor het komt, ook al kun je er niets aan doen.... Je werkgever kan en mag van je verlangen dat je de verloren tijd inhaalt of verlof opneemt voor de gemiste werktijd.

Als je eenmaal op je werk bent aangekomen en je moet vervolgens bijvoorbeeld naar een klant dan is het een ander verhaal: deze reistijd wordt beschouwd als werktijd. De werkgever draait op voor de verloren werktijd tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden.

 

lees meer over calamiteitenverlof bij autopech

 

Dan maar een dagje vrij?

Heb je geen zin in het vooruitzicht om extra lang in de file te staan dan kun je op het werk overleggen om een dagje vrij te nemen. Deze dag wordt dan wel van je verlofsaldo afgeschreven. Soms is het mogelijk om een dag thuis te werken, dat kan ook heel productief zijn!

 

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

 

Carla's Consultancy adviseert bedrijven over bijvoorbeeld verzuim en verlof. Er zijn wettelijke en cao-regelingen maar het hangt vaak van de specifieke situatie af. Blijf dus doorvragen. Werkgevers mogen medewerkers ook achteraf om bewijs vragen om de verlofsoort (en loondoorbetalingsplicht!) vast te kunnen stellen. Carla's Consultancy is gespecialiseerd in HRM-advies voor het mkb. Contact?

 


Twitter