Checklist thuiswerken

Thuiswerken is letterlijk 'werken op afstand'. Waar moet je als werkgever rekening mee houden en waar maak je afspraken over? Medio maart 2020 werden we allemaal overrompeld door de maatregelen rondom het corona-virus en waren we druk om het werk zoveel mogelijk door te laten gaan. Nu is het tijd om de afspraken over thuiswerken op papier te zetten: bijvoorbeeld in het personeelsreglement of personeelshandboek. In het personeelshandboek kun je het thuiswerkreglement opnemen: de bedrijfsregels die betrekking hebben op thuiswerken. In de thuiswerkovereenkomst, een aanvulling op de arbeidsovereenkomst, leg je de afspraken met een individuele medewerker vast. 

meer lezen over thuiswerken: dit spreek je af!

 

Corona: spreek werktijden afWerktijden

Als het nodig is, maak duidelijke afspraken over werktijden en bereikbaarheid. Sommige medewerkers moeten bereikbaar zijn op bepaalde uren.

Corona: hoe regel je overlegOverleg

Persoonlijk contact is natuurlijk het beste. Door de corona-crisis moeten we echter letterlijk afstand houden. Als jouw hele team thuiswerkt, probeer dan toch om gezamenlijke overlegmomenten te realiseren. Skype, Zoom, MS Teams, telefoon, een video-conferentie: het went gauw. 

Corona: resultaten monitorenResultaten

Beoordeel in eerste instantie het kwalitatieve of kwantitatieve resultaat en niet het aantal uren dat aan het werk besteed is. Werktijden zijn niet in alle functies even belangrijk. Maak daarom afspraken met medewerkers over de te halen resultaten in plaats van hoeveel uur er gewerkt moet worden.

Corona: Werk-privebalans Werk-privébalans

Wees alert op overbelasting of burn-out klachten bij medewerkers. Thuiswerkende medewerkers zijn nogal een geneigd om 's avonds of in het weekend werk af te maken, helemaal als hun schoolgaande kinderen gedwongen thuis zijn en er ook nog van ouders verlangd wordt dat ze thuisonderwijs moeten geven!

Corona: beveilig interne documentenBeveiliging

Tref maatregelen zodat de bedrijfsdocumenten voldoende beveiligd zijn! Maak bijvoorbeeld gebruik van een beveiligde internetverbinding (VPN). 

Corona: gezamenlijke agenda invoerenAgenda

Maak -als het nodig is- een gezamenlijke agenda waarin medewerkers in kunnen vullen op welke dag gewerkt wordt en eventueel vanuit welke plaats. 

Corona: ergonomie thuiswerkplekAandacht voor ergonomie

Ook een thuiswerkplek moet aan de arbo-regels voldoen. Geef voorlichting over beeldschermwerk, zithouding, goede stoel enzovoort. Is het mogelijk dat de medewerker tijdelijk zijn eigen kantoorstoel thuis kan gebruiken? Langdurig werken in een verkeerde houding kan gezondheidsklachten opleveren zoals rugklachten of klachten aan arm, nek en schouders (KANS).

 

Verwante informatie

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in

Thuiswerken: zo zit het!

meer lezen over gezond thuiswerken

Is thuiswerken een recht?


Twitter