Thuiswerken: nieuw normaal

Als je thuis kunt werken: werk thuis! Dat was één van de eerste corona-maatregelen waar we ons aan moesten houden. Eerst heb je ervoor gezorgd dat het werk zoveel mogelijk ‘normaal’ door kon gaan en heb je ervoor gezorgd dat jouw medewerkers vanuit huis konden werken. Nu we een paar maanden verder zijn, wordt het tijd om wat afspraken op papier te zetten.

 

Lees ook: is thuiswerken een recht voor medewerkers?

 

Thuiswerken: zet de afspraken op papier

Het personeelshandboek (personeelsreglement, personeelsgids, huishoudelijk reglement, algemene arbeidsvoorwaardenregeling) is de aangewezen plaats om afspraken en regels rondom thuiswerken vast te leggen. In sommige cao’s staan al afspraken die betrekking hebben op thuiswerken of telewerken, dus eerst de cao checken! Je kunt denken aan:

 

Functie / werkzaamheden

  • Welke functies of welke werkzaamheden zijn geschikt voor thuiswerken?
  • Beveiliging bedrijfsgegevens, dataverkeer
  • Afspraken over werktijden, bereikbaarheid.
  • Hebben werknemer en leidinggevende dezelfde verwachtingen over het resultaat?

 

Thuiswerkplek

  • Heeft de medewerker een geschikte thuiswerkplek?
  • Werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek!
  • Wie controleert de werkplek?

 

Thuiswerkregeling

  • In de thuiswerkregeling staan de bedrijfsregels met betrekking tot thuiswerken.
  • Kent het bedrijf een thuiswerkvergoeding: waar is deze vergoeding voor? 

 

Thuiswerkovereenkomst

  • Een aanvulling op de arbeidsovereenkomst waarin de individuele afspraken staan die je met een medewerker hebt gemaakt over het thuiswerken. Door beide partijen ondertekend uiteraard!

 

thuiswerken-hrm-advies-thuiswerkovereenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

Over Carla’s Consultancy

Carla’s Consultancy is een zelfstandig gevestigd HR-adviesbureau en is gespecialiseerd in HRM-advies voor het mkb. Advies op maat voor werkgevers met personeel. Altijd één aanspreekpunt. Flexibele of vaste inzet naar behoefte: bij jullie op de zaak of bij mij op kantoor. Ik begrijp dat niet alles zich tussen 9 en 5 afspeelt en daarom ben ik ook buiten de reguliere kantooruren bereikbaar voor dringende zaken.

 

Flexibel HRM-advies

Is jouw bedrijf te klein voor een eigen personeelsfunctionaris dan is HRM-advies op afroep een prima oplossing. Mijn opdrachtgevers kunnen mijn brede ervaring en expertise flexibel inzetten. Advies en begeleiding over alle vraagstukken rondom personeel: aannemen van personeel, functioneren, disfunctioneren, ontslagbegeleiding. Arbeidsovereekomsten opstellen, personeelshandboek opzetten of updaten: bijvoorbeeld de thuiswerkregeling. Advies over wettelijke verlofregelingen: wat staat er daarnaast in jullie cao? Verzuimbegeleiding en het verminderen van ongewenst verzuim. Personeelsdossiers opzetten of opschonen. Begeleiding bij het digitaliseren van het HR-systeem.


Twitter