Liefdesrelaties op de werkvloer

Het kan zo maar gebeuren: ineens bloeit er iets moois op tussen twee collega's en er ontstaat een liefdesrelatie. Niks mis mee zou je denken en je gunt iedereen het geluk. Op de werkvloer kan dit echter wel een probleem zijn of worden. Als werkgever kun je niet voor je medewerkers bepalen met wie ze omgaan in hun privétijd. De relaties en het liefdesleven van werknemers is privé. Dit recht is vastgelegd in de grondwet. Wanneer kun je -of moet je!- als werkgever wel ingrijpen? Als er problemen ontstaan in de onderlinge werkverhoudingen mag je als werkgever ingrijpen om te zorgen voor een goede bedrijfsvoering. Kies dan voor de minst ingrijpende maatregel. Overplaatsing kan een optie zijn. dat hoeft niet persé goed uit te pakken. Ook dan kan er binnen het bedrijf zoveel ruis ontstaan door die relatie dat het verstandiger zou zijn wanneer één van beide partners op zoek gaat naar een nieuwe werkkring. Als er sprake is van een onveilige situatie moet je ingrijpen. 

 

relatie-werkvloer

 

Liefdesrelatie tussen collega's onderling

Een gelijkwaardige relatie kan toch voor problemen zorgen op de werkvloer. Andere collega's kunnen zich buitengesloten voelen of zich ergeren aan klef gedrag. Als de relatie eindigt en de ex-partners moeten nog samenwerken, kan dat leiden tot conflicten en een onwerkbare situatie. Niet alleen voor de ex-partners, maar ook voor de overige collega's.

 

Liefdesrelatie leidinggevende met medewerker

Als werkgever moet je helemaal alert zijn wanneer een leidinggevende een relatie krijgt met een medewerker waaraan hij (of zij) leiding moet geven. Een ongelijke werkverhouding kan zorgen voor veel onrust binnen het bedrijf. Het kan lijken of de medewerker voorgetrokken wordt, bijvoorbeeld doordat de medewerker meer weet over bepaalde zaken dan de andere collega's. Of wanneer de leidinggevende zijn of haar partner moet beoordelen en beslist over een loonsverhoging. Probeer de partners uit deze situatie te halen door bijvoorbeeld overplaatsing. Ook kan de ondergeschikte medewerker het gevoel hebben dat zij (of hij) in moet gaan op de avances van de leidinggevende maar dat eigenlijk niet wil. Dan moet je de partners uit elkaar halen. 

 

Liefdesrelatie: reden voor ontslag?

Een liefdesrelatie is geen reden voor ontslag. Probeer eerst de minst ingrijpende maatregel: bijvoorbeeld overplaatsing. Ga wel het gesprek aan en laat het niet te lang lopen! Iedere situatie is weer anders. Belangrijk is wel dat je als werkgever keuzes maak. Neem in het personeelshandboek een artikel op over (liefdes)relaties op de werkvloer. Als relaties tot een onprofessionele afstand leiden of tot belangenverstrengeling, moet je daar wat mee. Ga het gesprek aan met de betreffende medewerkers en het is een win-win situatie wanneer ze zelf met een werkbare oplossing komen.

 

Geheime relatie

Er kan ook sprake zijn van een geheime relatie op het werk als bijvoorbeeld één of beide partners getrouwd zijn -met een ander welteverstaan. Maak je geen illusies: dat is vaak al bekend binnen het bedrijf en niemand spreekt erover. Het kan wel leiden tot geroddel binnen het bedrijf en vaak zorgt het voor een minder open communicatie of het verlies van respect voor één of beide partners. 

 

Pasklare oplossing is er niet

Jammergenoeg is er geen pasklare oplossing voor dit soort lastige situaties. Als werkgever is het belangrijk om beleid te hebben en uit te dragen en ook zelf het goede voorbeeld te geven. Het beleid en de normen en waarden van je organisatie kun je vastleggen in het personeelshandboek. In het personeelshandboek kun je verschillende onderwerpen opnemen zodat er duidelijkheid en eenduidigheid ontstaat. Verschillende situaties heb ik meegemaakt, maar niet zelden leidt het tot onwerkbare situaties en een vertrouwensbreuk.

 

Carla's Consultancy adviseert werkgevers over allerlei personeelszaken. Veel organisties zijn te klein voor een eigen hr-adviseur maar hebben toenemende behoefte aan advies over allerlei personeelszaken. Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. 

 

 

 

 

 


Twitter