Alcohol en bedrijfsuitje: kan dat samengaan?

 

Het is niet verboden om alcohol te schenken op de werkplek. Veel medewerkers vinden het gezellig om tijdens de jaarlijkse bedrijfsbarbecue of bedrijfsborrel een biertje, wijntje of glaasje fris te drinken. Let wel op dat aan jongeren tot 18 jaar absoluut geen alcohol mag worden geschonken, ook niet tijdens een besloten feestje! Ook de vrijdagmiddagborrel, de VrijMiBo, is een vaste traditie bij sommige bedrijven. Tijdens een gezellig samenzijn in een informele setting maakt dat medewerkers elkaar beter en anders leren kennen en het versterkt de onderlinge band. Ook voor leidinggevenden kan dit prettig zijn.

 

vrimibo-borrel-bedrijfsfeest

 

 

 

 

 

 

 

Traditie

 

De jaarlijkse barbecue voor de bouwvak of de kerstborrel is voor veel bedrijven een traditie. Toen een werkgever -met de beste bedoelingen- aankondigde dat dit jaar geen alcohol werd geschonken, kwam er nog maar een kwart van het personeel. Jammer, want het was altijd het hoogtepunt van het jaar voor bijna alle medewerkers. Een mooie afsluiting van een druk jaar en het inluiden van de vakantie.

 

barbecue-bedrijfsuitje-alcohol

 

 

 

 

 

 

 

 

Verantwoordelijkheid werkgever

 

Als werkgever ben je al gauw aansprakelijk voor schade als je niets regelt. Het is dus belangrijk om regels op te stellen en vast te leggen hoe je als bedrijf omgaat met alcohol op de werkvloer of tijdens het bedrijfsuitje. In het personeelshandboek leg je het beleid vast over alcohol, maar bijvoorbeeld ook over drugs- en medicijngebruik op de werkvloer. Wanneer je een zerotolerance beleid voert als het om alcohol gaat, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het bedrijfsuitje nooit op het eigen bedrijfsterrein te organiseren, maar op een andere locatie. Sommige bedrijven regelen dan zelfs het vervoer naar en van die locatie. Stel een begin- en een eindtijd in en zorg dat deze nageleefd wordt. Je kunt ook consumptiemunten voor alcoholische dranken uitreiken en frisdranken gratis verstrekken.

 

Toezicht en handhaving

 

Alleen het opstellen van regels is niet voldoende. De zorgplicht van een werkgever gaat verder dan dat. Ook toezicht en handhaving van de wet en de bedrijfsregels, bijvoorbeeld geen alcohol voor jongeren tot 18 jaar, is vereist. 

 

Carla's Consultancy helpt werkgevers bij het samenstellen van het personeelshandboek. Beleid over bijvoorbeeld alcohol, drugs- en medicijnen schept duidelijkheid binnen de hele organisatie. Bedenk wel, dat je het beleid niet alleen op papier zet, maar zelf een voorbeeldfunctie hebt. En dat toezicht en handhaving net zo belangrijk zijn.

 

Meer lezen over het nut en noodzaak van het personeelshandboek?

Lees meer over de mogelijke onderwerpen die je opneemt in het personeelshandboek.

 

Interesse in een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak bij jullie op locatie of bij mij op kantoor. 


Twitter

  • @Thu 1 January