Transitievergoeding: veelgestelde vragen

Mijn werknemer gaat ziek uit dienst. Moet ik hem ook transitievergoeding betalen?

Ook in dat geval moet je je werknemer transitievergoeding betalen. Veel werkgevers ervaren dit als oneerlijk: tijdens de twee jaar die ze hun zieke werknemer hebben doorbetaald en begeleid hebben ze immers al veel kosten gemaakt. Goed nieuws: per 1 april 2020 treedt de compensatieregeling voor werkgevers in werking. Onder voorwaarden krijgen werkgevers deze transitievergoeding gecompenseerd, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015, de ingangsdatum van de Wet Werk en Zekerheid.

 

Welke dienstjaren tellen mee bij de berekening van de transitievergoeding?

Voor de berekening tellen alle dienstjaren mee die de werknemer bij jouw bedrijf heeft gewerkt. Als jouw medewerker eerst als uitzendkracht (in dezelfde functie) heeft gewerkt, telt deze tijd ook mee. 

 

Mag ik gemaakte kosten aftrekken van de transitievergoeding?

Bepaalde (scholings-)kosten mogen worden verrekend met de transitievergoeding:

  • Transitiekosten:

Kosten die je hebt gemaakt om te voorkomen dat de werknemer werkloos werd zoals (om-)scholing, outplacement of de kosten van een langere opzegtermijn zodat de werknemer een andere baan kon zoeken;

  • Inzetbaarheidskosten

Kosten voor activiteiten die je hebt gemaakt om de werknemer breder inzetbaar (ook buiten de eigen organisatie) te maken zoals bijvoorbeeld een administratief medewerker die een communicatiecursus volgt die hij niet nodig heeft voor zijn functie. De mogelijkheden zijn inmiddels verruimd, maar een werknemer moet wel vooraf schriftelijke toestemming tot verrekening hebben verleend!

Onder bepaalde voorwaarden kun je gemaakte kosten in mindering brengen op de transitievergoeding. Ook werknemers die de organisatie na 2 jaar ziekte verlaten hebben recht op de transitievergoeding! Dit zijn vaak werknemers met lange dienstverbanden en de kostenpost kan hoog oplopen. Re-integratiekosten zijn niet aftrekbaar!

 

Mijn ex-werknemer gebruikt transitievergoeding niet om aan ander werk te komen

Dat is een ex-werknemer niet verplicht: hij mag zelf weten waar hij de ontslagvergoeding aan uitgeeft. Bekijk daarom goed vantevoren of er kosten zijn die je in mindering mag brengen op de transitievergoeding. Sommige kosten die een werkgever tijdens het dienstverband heeft gemaakt zijn namelijk aftrekbaar.

Meer informatie over de transitievergoeding
 

Meer vragen? Neem contact met mij op en informeer naar de mogelijkheden.

 

 

 


Twitter

  • @Thu 1 January