ZZP

Een ZZP'er is een zelfstandige zonder personeel, een freelancer. Dit is ooit je bewuste keuze geweest en je zit niet te wachten op een ongewild dienstverband in de ogen van de Belastingdienst. Het kan echter voor jouw opdrachtgever onduidelijk zijn of hij loonheffingen moet inhouden en afdragen over je inkomsten. Een 'verklaring arbeidsrelatie' (VAR) gaf hier veelal uitsluitsel over.

VAR vervangen door modelovereenkomst

Vanaf 1 mei 2016 is de VAR verdwenen en vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Je kunt samen met jouw opdrachtgever de overeenkomst vooraf laten toetsen door de Belastingdienst of je kunt gebruik maken van de goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten die gepubliceerd staan op de website van de Belastingdienst. Deze modelovereenkomsten zijn beschikbaar als algemene versie en er zijn modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. Voor de bouw is een modelovereenkomst opgenomen die is ingediend door Zelfstandigen Bouw en stichting ZZP Nederland. Op de site van de Belastingdienst staat een filmpje voor zelfstandigen die meer willen weten over de nieuwe manier van werken. Je krijgt overigens 1 jaar de tijd om te wennen aan de nieuwe werkwijze. Met het verdwijnen van de VAR is het niet langer toegestaan dat een opdrachtgever een kopie van jouw identiteitsbewijs in zijn administratie opneemt.

Onrust onder ZZP'ers

De nieuwe wetgeving heeft voor veel onrust gezorgd onder zzp'ers en opdrachtgevers, de duidelijkheid die de nieuwe wet moest verschaffen is niet behaald. Nieuwe wetgeing is in de maak en handhaving vindt alleen plaats in bijzonder gevallen wanneer er mogelijk sprake is van kwaadwillend handelen. Naar verwachting zullen in 2021 nieuwe maatregelen van kracht wortden.

Modelovereenkomst niet in alle gevallen nodig

Het is niet verplicht om van deze modelovereenkomsten gebruik te maken. Jouw opdrachtgever moet dan zelf beoordelen of er sprake is van een dienstverband. Als je als loodgieter de goten vernieuwt van een woning van een particulier dan is het zonneklaar dat er geen sprake is van een dienstverband!

Contact


Twitter