Opzegtermijn werkgever 

Wanneer je één of meer medewerkers met een vast contract wilt ontslaan, moet je rekening houden met de opzegtermijn. Hoe bepaal je die? In onderstaande tabel kun je de wettelijke opzegtermijn aflezen; check altijd de arbeidsovereenkomst en de cao! Afwijkingen, zowel een kortere als een langere opzegtermijn kunnen van toepassing zijn. 

 

opzegtermijn werkgevers
duur dienstverband aantal maanden
   0 - 5 jaar 1
   5 - 10 jaar 2
  15 - 20 jaar 3
  langer dan 20 jaar 4

 

Langere opzegtermijn

Je kunt een langere opzegtermijn met een medewerker afspreken en dit neem je op in de arbeidsovereenkomst. Soms is het wenselijk bij bepaalde functies dat een werknemer niet heel snel weg kan. Het is dan wel zo, dat voor de werkgever de dubbele termijn geldt! Spreek jij dus een opzegtermijn van twee maanden af voor jouw medewerker, dan geldt voor jou als werkgever een opzegtermijn van vier maanden wanneer jijzelf de medewerker wilt ontslaan. 

 

Kortere opzegtermijn

Een kortere opzegtermijn kan alleen afgesproken worden als dit in de cao staat en dit hoeft dan niet in de arbeidsovereenkomst te staan. De opzegtermijn van één maand geldt ook voor het contract met een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt. 

 

Ontslagvergunning

Wanneer je toestemming van het UWV of de kantonrechter hebt gekregen voor het ontslag, dan kun je de tijd die de procedure heeft geduurd aftrekken van de opzegtermijn. Wel moet er minimaal één maand overblijven.

 

Verwante informatie

UWV of kantonrechter: welke ontslagprocedure moet ik kiezen?

 


Twitter