Geboorteverlof: uitbreiding vanaf 1 juli

Wordt jullie kindje op of na 1 juli 2020 geboren? Dan heeft de partner recht op aanvullend geboorteverlof. Nu heeft de partner recht op 1 werkweek geboorteverlof. Dit is doorbetaald verlof. Het extra geboorteverlof wordt gedeeltelijk doorbetaald, check wel de cao: er kunnen andere (betere) afspraken in staan. 

 

geboorteverlof-hr-advies-werkgever

 

 

 

 

 

 

Wat is het aanvullend geboorteverlof

Het is een wettelijk recht voor medewerkers in loondienst om na de eerste week doorbetaald geboorteverlof (vaderschapsverlof, partnerverlof, kraamverlof) nog eens vijf werkweken extra vrij te nemen die gedeeltelijk worden doorbetaald. Je kunt minimaal één week en maximaal vijf weken extra verlof opnemen. Voorwaarde is wel, dat je de eerste week geboorteverlof (het standaard geboorteverlof) ook daadwerkelijk hebt opgenomen. Werk je 30 uur per week, dan heb je recht op 5 x 30 uur aanvullend geboorteverlof. Hoe je de uren wilt spreiden dat overleg je samen met je werkgever. Je moet het verlof wel binnen zes maanden na de geboorte van het kind opnemen. 

 

Zo regel je dat

Geef aan bij je werkgever dat je aanvullend geboorteverlof wilt opnemen. Jouw werkgever vraagt dan een uitkering aan bij het UWV. De uitkering is maximaal 70% van het dagloon (met een maximum van 70% van het maximumdagloon). Welke gegevens geeft jouw werkgever door aan het UWV:

  • de geboortedatum van je kindje
  • aantal weken verlof (1, 2, 3, 4 of 5 weken)
  • de ingangsdatum van het verlof
  • de bevestiging dat je het standaard geboorteverlof van 1 werkweek hebt opgenomen
  • aan wie de uitkering betaald moet worden: werkgever of werknemer

 

Verwante informatie

 

werknemer-werkgever-verlof-hr-advies

 

 

 

Carla's Consultancy is gespecialiseerd in HRM-advies voor werkgevers in het mkb, bijvoorbeeld over oververlofregelingen. Vragen? Je kunt vrijblijvend contact met mij opnemen. 


Twitter