Liegen over diploma leidt tot ontslag

Bij toeval komt een organisatie erachter dat één van haar medewerkers toch niet in het bezit is van een hbo-diploma. Maar dit diploma was wel een voorwaarde om de functie te mogen vervullen. Het stond als een harde eis in de vacaturetekst en ook tijdens de sollicitatiegesprekken heeft de werkgever deze vereiste uitdrukkelijk besproken met de sollicitant. Ook in zijn CV stond het zwart op wit: diploma behaald in jaar xxxx.

Tijdens de maandelijkse gesprekjes kreeg de werkgever al argwaan: de manier van werken en het communiceren over de vakinhoud was toch anders als bij zijn collega’s. Na een half jaar inwerken en twijfel vroeg de werkgever om een kopie van het diploma. Toen kwam het hoge woord eruit: hij was weliswaar begonnen met de studie, maar had het niet afgemaakt. Er was dus geen diploma.

 

diploma-ontslag-personeelsdossier

 

Ontslag

De werkgever heeft toen besloten om de werknemer te ontslaan via een procedure bij de kantonrechter. Ontslag op staande voet zal meestal geen standhouden. Door te liegen is er echter wel een vertrouwensbreuk ontstaan. Een werkgever mag erop vertrouwen dat het CV van een sollicitant klopt.

De werkgever heeft hier wel van geleerd: in het vervolg vroeg hij direct kopieën op van de diploma’s bij het aannemen van een nieuwe medewerker om ze op te nemen in het personeelsdossier.  

Meer lezen over het personeelsdossier

Een ander geval is het, wanneer een organisatie in de vacaturetekst noemt dat de sollicitant een hbo werk- en denkniveau moet hebben. Blijkt dan achteraf dat de medewerker geen diploma heeft, maar wel voldoende functioneert op het gevraagde niveau, dan zal ontslag minder makkelijk gaan. Afhankelijk van de situatie kan ook hier een vertrouwensbreuk zijn ontstaan.
 

Tips uit de praktijk:

Wees in de vacaturetekst duidelijk wat een harde eis is. Bespreek tijdens de sollicitatie de relevante werkervaring en de diploma’s. Neem bij aanname van nieuwe medewerkers direct een kopie van de (vereiste) diploma’s op in het personeelsdossier. (Ik kwam zelf een keer een veterstrikdiploma tegen, echt waar!)

 

 

 

 


Twitter

  • @Thu 1 January