fitness op het werk - aansprakelijkheidFitnessruimte op het werk

Bedrijfsfitness is een leuke arbeidsvoorwaarde. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid?

 

Bordje 'gebruik voor eigen risico' voldoende? 

De fitnessruimte in het pand van een werkgever valt wettelijk onder de categorie 'werkplek'.
Net als op de werkvloer ben je als werkgever aansprakelijk voor de veiligheid in de fitnessruimte. Door het plaatsen van een bordje met 'gebruik voor eigen risico' kom je niet onder de aansprakelijkheid uit. Geef de gebruikers van de fitnessruimte instructie hoe de toestellen gebruikt moeten worden en benadruk dat ze voorzichtig te werk moeten gaan. Maak een overzichtje van de huisregels en hang deze goed zichtbaar op. Laat de toestellen ook -aantoonbaar!- onderhouden.

 

Blessure, en nu?

Als de blessure is ontstaan door bijvoorbeeld een productiefout in het toestel kun je de fabrikant of importeur aansprakelijk stellen. Negeert de werknemer jouw instructies of is hij bewust roekeloos? Dan is hij zelf aansprakelijk. In alle andere gevallen is het de zorgplicht van de werkgever en is de organisatie aansprakelijk. 

 

Maak de instructie leuk en nuttig

Werken jouw medewerkers de hele dag achter een beeldscherm? Tip: laat een deskundig iemand de instructie verzorgen en tegelijkertijd voorlichting geven over de gezondheidsrisico's van langdurig zitten en turen naar een beeldscherm: zitten wordt gezien als het nieuwe roken! Maak het gezellig met wat gezonde hapjes en/of fruit. Zo ben je actief bezig met een gezonde leefstijl voor je medewerkers zonder betuttelend te zijn.

 


Twitter