Mediation bij een arbeidsconflict

Mediation is een andere term voor conflictbemiddeling. Mediation kan ingezet worden bij een echtscheiding, maar ook bij een arbeidsconflict. Je kunt denken aan een conflict tussen werkgever en werknemer, leidinggevende en medewerker of twee collega's onderling. Ook in het geval dat werkgever en werknemer al besloten hebben dat de arbeidsovereenkomst gaat eindigen, kan de mediator een rol spelen door de gesprekken te leiden waarin beide partijen onderhandelen over de voorwaarden (exit-mediation).

Neutrale bemiddelaar

Een mediator geeft geen oordeel over het conflict, maar helpt bij het vinden van een oplossing. Daarom is het belangrijk dat beide partijen vertrouwen in de mediator hebben. Beide partijen moeten de wil hebben om er gezamenlijk uit te komen. Op neutraal terrein komt de communicatie (weer) op gang.

Geheimhouding

Beide partijen ondertekenen een mediationovereenkomst. De gesprekken zijn vertrouwelijk en hier wordt expliciet voor getekend. De geheimhouding geldt ook voor alle stukken die wederzijds uitgewisseld worden. Ook de mediator heeft geheimhoudingsplicht en mag geen mededelingen doen over de inhoud naar derden.

Mediation of rechter?

Mediation is minder ingrijpend dan de gang naar de rechter. Mediation kan een besparing in zowel tijd als geld opleveren. Als een rechtzaak beslist wordt, is er veelal een winnaar en een verliezer; bij een succesvolle mediation zijn de partijen er na onderling overleg uitgekomen en dat is nogal een verschil.

Benieuwd wat Carla's Consultancy voor jouw bedrijf kan betekenen?


Twitter

  • @CarlaMol1Thu 27 June

    Partners krijgen sinds 1 januari 2019 één werkweek geboorteverlof als hun vrouw of partner is bevallen. Er kan in j… https://t.co/Mk3NXFalYr