Ontslag tijdens de proeftijd

Tijdens de proeftijd mogen zowel werkgever als werknemer op ieder moment het contract opzeggen. Er is geen ontslagvergunning nodig. Ook hoeft er geen rekening gehouden te worden met de opzegtermijn. Zelfs als de werknemer nog niet begonnen is met zijn werk kan de arbeidsovereenkomst opgezegd worden!

Proeftijd

Tijdens de proeftijd kunnen zowel de werkgever als de werknemer kennis met elkaar maken zodat duidelijk wordt hoe de werknemer functioneert. Ook de werknemer krijgt een indruk hoe het er bij zijn nieuwe werkgever aan toe gaat. Zowel bij een contract voor bepaalde tijd als voor onbepaalde tijd kan een proeftijd worden afgesproken. Als je een uitzendkracht na zijn uitzendperiode in dienst neemt, mag je geen proeftijd meer afspreken; tijdens de uitzendperiode heb je een goede indruk kunnen krijgen van zijn functioneren. Ook voor tijdelijke contracten die 6 maanden of korter duren mag je geen proeftijd afspreken (Wet Werk en Zekerheid).

Proeftijd? Of......toch niet?

Het komt regelmatig voor dat in een arbeidscontract wel een zg. proeftijdbeding is opgenomen, maar dat deze niet rechtsgeldig is! Het proeftijdbeding is dan nietig. Het kan grote financiële consequenties voor jouw bedrijf hebben wanneer je een werknemer niet rechtsgeldig ontslaat. Er zijn een aantal wettelijke vereisten die aan de proeftijd gesteld worden en als daar niet aan wordt voldaan is er als het ware geen proeftijd. Bij ontslag gelden dan de normale ontslagregels.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de proeftijd en ontslagbegeleiding kunt u vrijblijvend contact opnemen met Carla's Consultancy.

 

 

 


Twitter

  • @CarlaMol1Thu 27 June

    Partners krijgen sinds 1 januari 2019 één werkweek geboorteverlof als hun vrouw of partner is bevallen. Er kan in j… https://t.co/Mk3NXFalYr