Vakantie in corona-tijd

We kunnen weer op vakantie naar veel Europese bestemmingen! Dat is natuurlijk goed nieuws. Als werkgever doe je er goed aan om je medewerkers van tevoren te wijzen op de risico’s van reizen in deze corona-tijd. Het kan voorkomen dat het reisadvies van ‘geel’ naar ‘oranje’ of zelfs ‘rood’ gaat tijdens het verblijf in een vakantieland. Medewerkers kunnen daardoor vast komen te zitten in een vakantieland of na terugkeer in quarantaine moeten. 

 

vertraging-quarantaine-corona-vakantie

 

 

 

 

 

 

 

Loon inhouden is mogelijk, maar kan niet ‘zomaar’

Meestal moet een werkgever het loon doorbetalen als een werknemer niet kan werken. Maar niet als de medewerker bewust het risico neemt dat hij niet kan komen werken. Als werkgever moet je wel aannemelijk kunnen maken dat dit het geval is. Wijs jouw medewerkers daarom op tijd op de risico’s en wees helder hoe je omgaat wanneer een medewerker vast komt te zitten in een land of in quarantaine moet na terugkeer en daardoor niet op de afgesproken dag terug kan keren op het werk. Het kan hem extra vakantiedagen kosten of zelfs onbetaald verlof wanneer hij onvoldoende vakantiedagen over heeft. Kan de medewerker thuis werken, dan kun je dit niet toepassen.

 

Loon inhouden is een zware sanctie en kan dus niet zomaar. Daarom is het verstandig om vooraf te wijzen op mogelijke gevolgen als een medewerker op vakantie gaat naar landen waarvoor een geel, oranje of rood reisadvies geldt. Geef aan dat jouw medewerkers zelf verantwoordelijk zijn om na de vakantie weer op de afgesproken tijd het werk te hervatten en dat quarantaines, vertragingen en eventueel repatriëring voor rekening van de medewerker zelf komt. Benoem de mogelijke gevolgen ervan zoals het opnemen van extra vakantiedagen, onbetaald verlof of zelfs inhouding van salaris. 

 

Reisadvies overheid

De rijksoverheid adviseert reizigers normaal gesproken over de veiligheid van een land maar nu ook over de situatie met betrekking tot corona-besmettingen. Er zijn vier kleurcodes:

  • Groen:  geen corona-maatregelen die van invloed zijn op het verblijf/reis
  • Geel:    deze landen hebben corona-maatregelen getroffen met een beperkte invloed op het dagelijkse leven
  • Oranje: in deze landen is het dagelijkse leven ontwricht. Er is mogelijk een inreisverbod.
  • Rood:   het land of gebied is totaal afgesloten: er is geen uitzicht op in- of uitreizen.

 

Het reisadvies dat de rijksoverheid afgeeft is niet bindend, maar vaak kun je geen beroep doen op de verzekering wanneer je naar een oranje of rood gebied reist. Reizen naar oranje gebieden mag alleen als het om noodzakelijke reizen gaat. Vakantie vieren valt daar niet onder…… De overheid raadt reizen naar rode landen af, de situatie kan daar levensgevaarlijk zijn, maar dan meestal niet door corona. 

Voor veel landen in Europa geldt een ‘geel’ reisadvies. We mogen op vakantie naar deze gebieden maar we moeten ons -uiteraard- houden aan de corona-richtlijnen die ter plaatse gelden. Reizigers die terugkeren uit een oranje of rood gebied worden dringend geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te gaan. Omdat dit vooraf bekend is, neemt je medewerker zelf bewust het risico dat hij niet op tijd terug kan keren op zijn werk. Als werkgever kun je je medewerkers niet verbieden om naar bepaalde landen af te reizen, maar je kunt hen wel informeren wat de gevolgen van een te late terugkeer zijn. Ook in Nederland kan er natuurlijk een lokale lockdown ingesteld worden bij een plaatselijke uitbraak van het corona-virus. 

 

Het actuele reisadvies zomervakantie in het buitenland

 

Reisadvies verandert tijdens het verblijf

Als het reisadvies tijdens het verblijf van de medewerker van groen of geel verandert in oranje of rood, dan moet het salaris wel doorbetaald worden, ook als jouw medewerker niet thuis kan werken. Reizen naar landen met een groen of geel label wordt immers niet ontraden. Het risico van een gewijzigd reisadvies komt niet voor rekening van de werknemer. 

 

Blijf in gesprek!

Als werkgever wil je natuurlijk wel weten hoe de regels zijn, maar blijf vooral in gesprek met jouw medewerkers! Een werknemer hoeft niet te vertellen naar welk land hij op vakantie is geweest of welke ziekte hij heeft. Om verdere besmetting van collega’s, klanten enzovoort te voorkomen, is het goed dat er openheid is en dan is quarantaine (desnoods op kosten van de werkgever) een goede optie.

 

Verwante informatie

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:

 

 

Over Carla's Consultancy

Carla’s Consultancy is een zelfstandig gevestigd HR-adviesbureau en is gespecialiseerd in HRM-advies voor het mkb. Advies op maat voor werkgevers met personeel. Altijd één aanspreekpunt. Flexibele of vaste inzet naar behoefte: bij jullie op de zaak of bij mij op kantoor. Ik begrijp dat niet alles zich tussen 9 en 5 afspeelt en daarom ben ik ook buiten de reguliere kantooruren bereikbaar voor dringende zaken.

 

vakantie-corona-hr-advies-hr-adviseur-hoogeveen-zwolle.

 

 

 

 

 

 

HR-advies naar behoefte

Is jouw bedrijf te klein voor een eigen personeelsfunctionaris dan is HRM-advies op afroep een prima oplossing. Mijn opdrachtgevers kunnen mijn brede ervaring en expertise flexibel inzetten. Advies en begeleiding over alle vraagstukken rondom personeel: aannemen van personeel, functioneren, disfunctioneren, ontslagbegeleiding. Advies over wettelijke verlofregelingen: wat staat er daarnaast in jullie cao? Verzuimbegeleiding en het verminderen van ongewenst verzuim. Personeelsdossiers opzetten of opschonen. Begeleiding bij het digitaliseren van het HR-systeem.

 

Interesse? Maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek!


Twitter